arrow_drop_up arrow_drop_down
16 januari 2017 
in Nieuws

Waarom vinden wij nog steeds 'goedkope' woningen?

Waarom vinden wij nog steeds ‘goedkope’ woningen?

De hypotheekrente is gedaald en de huizenprijzen stijgen. Van Bruggen Adviesgroep presenteerde de volgende cijfers: een woning die € 210.800 kostte in 2015, kostte € 229.600 in 2016.

Steeds vaker krijgen wij de vraag waarom wij toch nog steeds woningen aan kunnen kopen onder de marktwaarde. Hoe komen we aan die ‘koopjes’ in de woningmarkt?

Huis snel verkopen

In een van onze laatste aankopen had een echtpaar een nieuw ruim appartement gekocht met het idee daar de rest van hun leven te kunnen blijven. De vorige woning was een prachtige woning in een gewilde wijk en zou snel verkocht worden. Helaas liep dat anders. Ten eerste brak de crisis uit in 2009 en daalde het aantal verkopen fors, ten tweede stonden er in dezelfde rij nog een viertal vergelijkbare woningen te koop. Gewoon pech.

Dubbele maandlasten

Het echtpaar had nu twee woningen tweemaal de maandlasten en tweemaal de zorg. Gelukkig gaf de bank toestemming om de eerste woning te verhuren (dit is helaas heel vaak niet het geval met alle gevolgen van dien).  Maar niemand zit te wachten om een woning te verhuren, want het geeft in Nederland een enorme berg administratie onder de leegstandswet en ook ‘gedoe’ met huurders, leegstand, wisselingen, onderhoud van de woning. Zelf al zaten hier nette huurders in, het echtpaar bleef er werk aan zorg aan houden. En wilden dus nog steeds graag van de woning af.

Wat doet de makelaar?

Over de makelaar waren ze niet al tevreden. Er was weinig activiteit en dus ging het echtpaar zelf aan de slag met adverteren en zoeken. Waarbij ze op onze advertentie stootten. De overeenkomst was snel gemaakt: er was afgelost op de woning en de hypotheek zou meer dan gedekt zijn en het echtpaar was dus bereid minder dan de vraagprijs te ontvangen. Dit zijn ideale woningen voor mensen die in vastgoed investeren.

Win-win situatie

Het was duidelijk te zien dat ze opgelucht waren dat de woning verkocht was. Dat hadden ze al een paar keer aangegeven. Maar toen we bij de notaris zaten, zei de vrouw met een diepe zucht  ‘Ik ben altijd bang geweest dat er iets met mijn man zou gebeuren en dat ik dan dit huis uit moet, maar nu deze hypotheek is afgelost kan ik ruim leven en weer ruim ademhalen…’.

En daarom is dit werk zo mooi. Iedereen is altijd blij aan tafel bij de notaris . En zo hoort het. En zo zijn er dus nog steeds koopjes met opgeluchte eigenaren. En dat zoeken is een kunst inderdaad. Maar dat is nou net wat we doen.  De koopjes zoeken en samen met de eigenaar een win-win situatie creëren. En aan de andere kant een investeerder blij maken met een goed rendement. We hopen het nog lang te doen.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen