arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juni 2015 
in Nieuws

Rechtszaken tegen Banken die Huizen Veilen

Banken houden zich NIET aan Zorgplicht AFM

Er zijn steeds meer voorbeelden van mensen die hun woning kwijtraken aan de bank voor een prijs die zo laag is dat er een enorme restschuld ontstaat. En onterecht want in een aantal gevallen is een oplossing mogelijk. Maar daarmee gaan banken lang niet altijd akkoord. Mensen moeten hun woning gedwongen verkopen en blijven achter met een flinke restschuld.

Stichting R.E.D. (Stop de Restschuld) procedeert voor deze gevallen.  Op 30 oktober 2014 diende de eerste zaak welke door Stichting in het openbaar werd gebracht. Dit diende als proefproces om te toetsen of banken mede-aansprakelijk, of zelfs hoofdzakelijk aansprakelijk zijn voor het ontstaan voor de malaise op de woningmarkt.

Lees het volledige verslag: Zijn banken aansprakelijk voor de malaise op de woningmarkt?

Afgelopen week stond ik met een klant bij de rechtbank.  Zo’n trieste zaak van een aardig gezin, dat door allerlei omstandigheden moeite heeft om een paar maanden de hypotheek te betalen. Niet getreurd, wij vragen om toestemming om de woning te verhuren, zodat de eigenaar de tijd krijgt zijn zaken op orde te krijgen. Maar helaas, de bank werkt niet mee; mails en telefoontjes worden niet beantwoord. Het duurt en duurt en uiteindelijk dreigt de bank de woning op de veiling te verkopen. En hoewel in deze zaak beide partijen steken hadden laten vallen, oordeelde re rechter dat de bank zich nog eens moest beraden of de veiling echt nodig is en gaf de bank de opdracht om met een nieuw voorstel terug te komen binnen twee weken.

Langzamerhand wordt duidelijk dat de bank echt een zorgplicht heeft. Laten we hopen dat deze trend zich voortzet!

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen