fbpx

Onverwachtse Effecten Coronacrisis op Woningmarkt

Onverwachtse Effecten coronacrisis op Woningmarkt

De Coronacrisis heeft in haar eerste halfjaar een aantal onverwachte effecten op de woningmarkt.

Huizen sneller verkocht sinds corona

Sinds de coronacrisis staan er 34% meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Dat een aantal woningbezitters de woning nog snel wil verkopen valt te begrijpen, als niet zeker is wat er gaat gebeuren. Tegelijkertijd zijn er echter meer kopers want – in tegenstelling tot de crisis van 2008 – 2001 gaat de huizenverkoop nu sneller én worden er meer woningen verkocht.  Dat is een opmerkelijk verschil.

Zowel Funda als de NVM rapporteren dat de gemiddelde duur dat een woning te koop staat is gedaald. De consument heeft het vertrouwen dus nog niet verloren en blijft kopen en verkopen. Dat is goed nieuws voor de woningmarkt. De cijfers zijn opmerkelijk: niet alleen bieden sinds corona meer mensen hun huis te koop aan, het aantal woningen dat daadwerkelijk werd verkocht, steeg met 4% sinds de lockdown. De duur dat de woning te koop staat, daalde van 42 dagen naar 29 dagen.

Andere effecten van Corona op de woningmarkt

Een ander effect is dat woningwensen veranderen. Uit een door Funda gehouden enquête blijkt dat mensen minder zoeken op ‘appartement’ en meer op ‘huis met tuin’. Randstedelijke gebieden kunnen zich gaan verheugen op een grotere belangstelling van huizenzoekers, die niet alleen zoeken naar meer buitenruimte maar tevens de huizenprijzen in de grote steden willen ontlopen.

Huizenprijzen

Ook de prijzen staan nog steeds op een recordhoogte. Natuurlijk zitten we pas in het eerste halfjaar van corona-effecten, maar het is wel een groot verschil met eerdere crises. We blijven het met belangstelling volgen.

Deel dit bericht: