fbpx

Meer woningen gezocht in buitengebieden

Meer woningen gezocht in buitengebieden

Sinds Covid-19, hebben bedrijven vanaf maart 2020 thuiswerken geheel of gedeeltelijk ingevoerd. Mensen zaten dus opeens vaker thuis. Ook kinderen moesten thuis worden onderwezen waardoor gezinnen meer tijd met elkaar en in huis doorbrachten dan daarvoor. Al snel werd duidelijk dat mensen met een tuin of een openbare ruimte meer vrijheid ervaarden dan de eigenaren van woningen en appartementen  zonder buitenruimte.

Meer interesse in woningen in plattelandsgebieden

Het Kadaster biedt informatie over woningprijzen, en het WOZ waardeloket geeft een indicatie. De informatie wordt vaker geraadpleegd  en meteen na het thuiswerk-regime van maart nam de vraag naar informatie over koopwoningen in de stad af vergeleken met 2019 en de belangstelling voor woningen in plattelandsgebieden meer toe dan in 2019.

trek naar buitengebieden

Bron: Kadaster

Belangstelling voor buitengebieden al langer aan de gang

Overigens kunnen we niet zeggen dat de belangstelling voor buitengebieden en het platteland alleen maar door Covid-19 wordt veroorzaakt, De vraag naar woningen in de centra van steden neemt al een aantal jaren af en verplaatst zich naar minder stedelijke gebieden door de sterk gestegen stedelijke woningprijs in de steden. Mensen zoeken meer ruimte voor minder geld en dat is vooral aantrekkelijk in de buitengebieden. Dus volgt een trek naar het platteland.

Welke steden merken de trek naar buiten?

Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Alkmaar maar ook Rotterdam merken de verandering. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dreigt de koopwoningmarkt volledig ‘op slot te gaan’ omdat de huizenprijzen te hoog zijn geworden voor de gemiddelde koper.Zij moeten noodgedwongen uitwijken naar de randgemeenten. Starters komen er helemaal niet meer aan te pas op de koopmarkt, aldus de Vereniging Eigen Huis.

Waar trekken kopers naar toe?

Amsterdamse huizenkopers wijken uit naar gemeenten als Edam-Volendam en Haarlemmermeer (het aantal hypotheken steeg hier met 22% aldus De Hypotheker) Rotterdammers zoeken hun hei in Zuidplas, onder de rook van Rotterdam. Daar werden vorig jaar 92 procent meer hypotheken afgesloten. Het platteland krijgt langzaam de kans de leegstand op te lossen.

 

Deel dit bericht: