fbpx

Huizenprijzen Wederom gestegen

Huizenprijzen wederom gestegen.

Dat huizenprijzen wederom gestegen zijn, blijkt uit een onderzoek van het CBS omtrent de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. In Mei dit jaar waren bestaande koopwoningen 7,7 procent duurder dan in mei 2019. Deze prijsstijging is zelfs hoger dan in de voorgaande maanden. 

Zoals de meeste huiseigenaren zich nog wel herinneren, daalden woningen in prijs na de crisis van 2008 en deze daling zette zich voort totdat we in 2013 het dieptepunt bereikten. Vanaf dat moment stijgen de prijzen weer en -voorlopig – nog steeds.

Huizenprij
Huizenprijzen wederom gestegen 2000-2020

Mei 2020 hoogste record in stijging woningprijzen

In mei 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in mei 47,8 procent hoger. Een forse stijging.

Toch werden er iets minder woningen verkocht.  Het Kadaster telde in mei 18.347 woningtransacties. Dat is 6,9 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl in de eerste vijf maanden van dit jaar 88 780 woningen zijn gewisseld van eigenaar, wat ruim 5 procent meer os dan in dezelfde periode van 2019.

Correctie Corona

De invloeden zijn Corona zijn wellicht nog onvoldoende zichtbaar, omdat de cijfers gebaseerd zijn op notarisoverdrachten. Het kan dus zijn dat die koopovereenkomsten nog voor de crisis zijn afgesloten en dat we de aankomende maanden een ander beeld zien. Maar zowel notarissen als huizenkopers die ik spreek, geven aan nog net zo druk te zijn.

Verkopers zoeken andere wegen: 25% minder aanbod op Funda

Verkopers zijn op zoek naar andere wegen om huis te verkopen.

Minder huizen op Funda
Minder huizen te koop via Funda

Dat de prijzen nog steeds stijgen, is goed nieuws voor  voor iedereen met een huis, zeker als je wilt verkopen. Er zijn voldoende kopers op de markt, want de hypotheekrente is laag en huren zijn gestegen.

Verkopers zoeken andere wegen om hun huis te verkopen: via investeerders of social media. Ook dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Meer investeerders kopen huizen

Geld op de bank geeft geen rente en van aandelen heeft niet iedereen voldoende kennis om een gedegen inkomen te krijgen. Met vastgoed is dat veel zekerder. Daarom kopen steeds meer particulieren investeerders huizen, naast de professionale beleggers. Dit maakt ook dat er minder huizen via Funda worden aangeboden, omdat verkopers dat vaak rechtstreekts via onze investeerders websites doen. Voor investeringsopties, klik HIER

We hopen dat vraag en aanbod in balans komt en blijft, zodat er zowel voor kopers als voor verkopers een goede markt is om gezamenlijk zaken te doen en beide partijen tevreden zijn.

Marina de Haan/ Juni 2020

 

 

Deel dit bericht: