fbpx

Huis Verkopen Tijdens Corona-periode?

Een veelgestelde vraag: kan ik nog steeds mijn huis verkopen?

Huiseigenaren vragen zich af of ze hun woning kunnen verkopen in het huidige Corona-tijdperk. In dit artikel willen we een aantal vragen beantwoorden.

Huis verkopen
Huis verkopen tijdens Corona?

Gaan de huizenprijzen dalen?

Volgens NVM en Vereniging Eigen Huis is het in het eerste halfjaar van 2020 te vroeg om te voorspellen of huizenprijzen gaan dalen. En hoe groot een eventuele daling zal zijn, als deze zich voordoet. Tot op heden dalen de prijzen niet.

Waar huizenprijzen in 2018 met gemiddeld 9 procent stegen, werd dat in 2019 gemiddeld 6 procent en in 2020 wordt gemiddeld 4 procent voorspeld. Dat blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN Amro. Het aanbod is geluwd en de prijzen stijgen minder hard dan voorgaande jaren, waarin een grote stijging aan de orde was. Maar van daling is nog geen sprake.

Als er daadwerkelijk een economische recessie aankomt, zal dit ook zijn effect hebben op de woningmarkt.

Krapte op de woningmarkt

De krapte op de woningmarkt is nog steeds een feit en neemt verder toe. Dit blijkt uit cijfers van de NVM in het vierde kwartaal van 2019.

Een gemiddelde koper kon kiezen uit 2,8 woningen, terwijl dit een jaar eerder er nog 3,6 waren.  NVM-voorzitter Onno Hoes geeft aan ‘Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.’

Er is nog steeds een tekort van 315.000 woningen in Nederland. Dus voorlopig zijn er kopers voldoende.

Doorstroming woningmarkt stokt

Omdat het aantal te koop aangeboden woningen minder is, wordt de doorstroming op de huizenmarkt minder. In het 4e kwartaal van 2019 zelfs 4% minder dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Kopers zijn er hierdoor ook nog voldoende, melden de makelaars.

Huren versus kopen

Voor veel huurders zijn de maandlasten van een koopwoning lager dan die van hun huurwoning. Voor hen is kopen een goede optie. Maar wellicht wachten ze nu even tot het prijsverloop duidelijker wordt. In ieder geval bevinden zich ook hier potentiële kopers.

Eerst verkopen, dan kopen?

Om risico van dubbele maandlasten uit te sluiten, is verkopen van het huidige huis aan te raden, voordat een nieuwe woning wordt aangekocht. De crisis uit 2008 leerde ons al dat men in onzekere tijden het verkopen en kopen van een woning omdraait. En dat lijkt nu weer te gebeuren. Het risico nemen om zonder huis te zitten of het risico nemen om met twee huizen te blijven zitten, dat is de vraag die u zelf het beste kunt beantwoorden.

Bezichtigingen

Bezichtigingen gaan al vaker online en bij Woning Investeerders Netwerk hebben wij altijd maar maximaal 1 bezichtigingsdagdeel. Dat houdt de verkoop tijdens Corona dus niet tegen. Bovendien zijn maatregelen versoepeld en is bezichtigen mogelijk.

Maatregelen tijdens een bezichtiging

Volgens de richtlijnen van het RIVM kunt het volgende doen:

  • Was voor en na de bezichtiging de handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Schud geen handen en blijf op gepaste afstand 1,5m
  • Raak niet onnodig veel zaken (deurklinken) aan tijdens de bezichtiging
  • Organiseer geen ‘open huis’-evenement
  • Plan bezichtigingen ruimer in waardoor belangstellenden elkaar niet tegenkomen.

In het geval een van de bewoners grieperig of (mogelijk) besmet is, dan mag er geen bezichtiging plaatsvinden. Meer informatie over besmetting, hygiëne- en voorzorgsmaatregelen is te vinden op de website van de RIVM.

Maar nogmaals, wij kopen en verkopen vooral ‘digitaal’.

Kopers ook tijdens Corona

Onze kopers bestaan uit particuliere investeerders en professionele beleggers en die zijn er altijd. Ook in deze Corona-tijd.

Als u vragen heeft, die wij niet beantwoord hebben, neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht: