arrow_drop_up arrow_drop_down
20 september 2015 
in Nieuws

Hoe Bepaal ik de Waarde van mijn Woning?

Klanten vragen ons regelmatig: “Hoe weet ik wat mijn huis waard is?”

Als uw huis (snel) verkocht moet worden, is het van belang om de waarde te kennen voordat de woning op de makrt wordt aangeboden. Maar hoe kom je er achter wat de woning waard is?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een idee te krijgen van de waarde, zonder dat meteen een formele taxatie gedaan moet worden.

Allereerst geeft de WOZ waarde een idee. De WOZ is door de gemeente bepaald aan de hand van een aantal karakteristieke woningen in de wijk. Het is de waarde van een jaar geleden, dus als de markt sterkt stijgt of daalt, kan de WOZ achterblijven. Ook als uw woning uniek is, kan de WOZ afwijken.

Een tweede manier is om op Funda of andere verkoopsites te zoeken naar de waarde van vergelijkbare panden, die recent zijn verkocht. Let op op deze woningen in dezelfde staat verkeren en even groot zijn. Mocht uw woning extra voorzieningen hebben, zoals een hoektuin, een garage, een extra balkon dan zal dat de waarde verhogen.

Een andere optie is een makelaar vragen om vrijblijvend advies te geven. Kies een locale makelaar die de stad en vooral wijk goed kent. Jammer genoeg geven makelaars vaak een te hoog bedrag op, waardoor u hoopt dit bij verkoop te krijgen. Als dat niet lukt, zal de makelaar vragen de prijs te verlagen. Niet fijn.

Op internet zijn ook diverse calculatiemodellen in omloop, zoals bijvoorbeeld het postcodemodel.
De waarde hiervan is gebaseerd op transacties in het postcodegebied van het object gedurende de afgelopen 5 jaar. Alleen de verkopen van hetzelfde type woning als de getaxeerde woning zijn in dit model meegenomen. Wanneer in het exacte postcodegebied te weinig verkopen zijn geweest, worden verkopen met omliggende postcodegebieden meegenomen. Vanzelfsprekend neemt de betrouwbaarheid van de gegenereerde waarde dan af. Een ander bekend model is het model van Calcasa. Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd en verricht geautomatiseerde waarderingen die statistisch zijn onderbouwd. Er wordt tevens een betrouwbaarheidsscore meegegeven, zodat duidelijk is hod dicht bij de waarheid de waardering van de woning ligt.

Een accurate manier van waarde vaststelling is uiteraard door het opstellen van een taxatierapport van een onafhankelijk taxateur. Dat laatste kost geld, variërend van € 200 – € 400 voor een gemiddelde stadswoning.

Het loont om zelf een idee te hebben van de waarde van uw woning. Des te beter kunt u onderhandelen met makelaars of investeerders.

Over de schrijver
Reactie plaatsen