fbpx

Geen Gedwongen Woningverkoop in Corona-tijd

Overheid en hypotheekverstrekkers helpen een handje

In de vastgoedcrisis van 2008 kwamen meer dan 1 miljoen huizen ‘onder water te staan’. Dit betekende dat de hypotheek hoger was dan de marktwaarde waardoor bij verkoop een restschuld ontstaat. Ook konden eigenaren niet altijd de hypotheek meer betalen en werd een aantal huizen gedwongen verkocht door de bank. Met alle gevolgen van dien.  Met dat feit nog vers in het geheugen, kwam de overheid bij de uitbraak van het coronavirus in Nederland al met steunmaatregelen voor de huizenmarkt. Voor de hypotheken werd de ‘betaalpauze’ ingelast. Eigenaren mogen de betaling van de hypotheek even uitstellen, tot betere tijden aanbreken. Hiermee wordt voorkomen dat huiseigenaren op straat komen te staan omdat zij hun maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunnen betalen.

Steunmaatregel betaalpauze hypotheek verlengd

De aanvraag voor een betaalpauze moest voor 1 juli worden gedaan. Deze termijn is nu verlengd tot 31 augustus.

Wat betekent de betaalpauze hypotheek

Indien bij verlies van baan of inkomen de rente en aflossing van de hypotheek niet meer betaald kan worden, dan zit er eigenlijk niets anders op dan het huis te verkopen. Dit is in veel gevallen ongewenst en onnodig omdat de financiële situatie na de coronacrisis voor eigenaren weer beter kan worden. Daarom heeft de overheid, samen met de hypotheekverstrekkers, deze oplossing bedacht. De maatregel voorkomt dat eigenaren gedwongen moeten verkopen en op straat komen te staan.

Betaalpauze van je hypotheekKom je als huiseigenaar in de problemen vanwege het coronavirus dan zal de hypotheekverstrekker samen tot een oplossing proberen te komen. Zo kan er een ‘betaalpauze’ worden afgesproken voor een periode van maximaal 6 maanden. In die periode hoef je dan geen of minder rente en aflossing te betalen.  Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je een verzoek te doen bij de hypotheekverstrekker tussen 12 maart en 30 september 2020.

Hoe lang is de betaalpauze van je hypotheek?

In geval van financiële problemen als gevolg van Corona, kan een betaalpauze worden afgesproken voor een periode van maximaal 6 maanden. In die periode hoeft er geen of minder rente en aflossing betaald te worden.

Zie HIER de volledige tekst van de belastingdienst

Waarborgfonds Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra bescherming

Is de hypotheek met NHG afgesloten? Dan mag u een betalingsachterstand opbouwen van maximaal 9% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Dit heet de Woonlastenfaciliteit. Dit is een bestaande regeling die door de coronacrisis tijdelijk is verruimd.

Woonlastenfaciliteit (WLF)

Gegeven de huidige marktomstandigheden past NHG deze faciliteit aan voor bestaande en nieuwe leningen met NHG, met als doel woningbehoud te realiseren voor klanten die als gevolg van de Coronacrisis in betalingsproblemen komen of zijn gekomen.

Zie HIER de volledige tekst

Huis wel verkopen?

Wilt u uw huis wel graag snel verkopen, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies: info@woninginvesteerdersnetwerk.nl of per telefoon op: 06 53 20 71 86

 

Deel dit bericht: