arrow_drop_up arrow_drop_down
16 maart 2017 
in Nieuws

AFVLAKKING HUIZENPRIJZEN IN OVERHITTE GEBIEDEN?

‘De woningmarkt is booming’ roepen de makelaars en huizenbezitters die voor het eerst
weer boven de vraagprijs verkopen.
Dat is natuurlijk niet overal zo, maar Nederland kent een aantal oververhitte gebieden, met Amsterdam voorop, en Rotterdam, den Haag, Utrecht en Groningen snel volgend.
Ook Delft is ‘hot’.

Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) denkt dat de huizenprijzen in 2017 wel zullen afvlakken in deze oververhitte gebieden. In een gesprek met NU.nl geeft hij aan “Er is een plafond aan wat je kunt betalen en aan wat je kunt vragen.”  Dat lijkt overigens nog niet het geval te zijn, zeker niet zolang expats en buitenlandse investeerders nog steeds hoog inzetten. Na de afvlakking denkt hij dat de woningen nog een aantal jaren een hoog prijsniveau houden.

Voor steden die in prijsstijging achterlopen op Amsterdam, zoals Haarlem, Delft, Utrecht, Groningen, Leiden, Den Haag en Rotterdam, geldt dat volgens Jaarsma volgend jaar nog niet. Daar zit nog een beetje rek in de prijs.

Als reden geeft Jaarsma aan dat met name de gewijzigde financiering en regelgeving in de woningmarkt oorzaak is van het feit dat er minder gefinancierd kan worden, waardoor bepaalde vraagprijzen niet langer realistisch zijn. Dat de bomen tot aan de hemel groeiden en iedereen bijna onbeperkt kon lenen, is over. Zoals we voor de crisis nog soms tot acht keer ons jaarsalaris voor een hypotheek konden lenen, dat is nu 4,3 keer.

En maar goed ook, want we hebben niets aan een bubble en houden de prijzen graag betaalbaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen